През последните
години холивудските звезди, направо полудяха по нея.
Въпреки, че
прозрачната течност не е широко разпространена у нас, срещаме все повече
ентусиасти, готови да си я осигурят на всяка цена.
Обаче, преди да
се зарибим по този холивудски хит, нека преговорим качествата му. Искате ли?
Названието на кокосовият орех е с чисто италиански произход, което
впоследствие претърпява редица трансформации. Често го наричали
"плашилище" заради неугледния му външен вид. До 1618 г. носел само
названието "coco", а след това допълнили
името и станало кокосов орех.
Наричали го дървото на живота, защото за индусите този екзотичен плод
представлявал най-чистата форма на дар за боговете.
Кокосовият орех съдържа чиста, недокосната от хората
вода, идваща от самото дърво. Оплетените влакна по черупката му
символизират всички човешките пороци - ревност, егоизъм,
скъперничество. Необходимо било те да бъдат счупени, за да се достигне до
чистота на душата. Именно
тази вода, хората са нарекли жива вода. Тя е пречистена от филтриращата система
на самото дърво
Смята се, че тя
е изключително полезна, тъй като съдържа соли и захари, в подобно съдържание на човешкото
тяло. Има способността да подсилва имунната система, поради високото
съдържание на калий, калций и магнезий. Не бива да се бърка с кокосовото мляко,
което е много по-високо калорийно.
Когато
кокосовите орехи узреят, водата вътре се втвърдява и образува бялото месо на
кокосовият орех, което всички познаваме. Кокосовата вода е течността от младите
неузрели кокосови орехи, преди да започне този процес.
От векове
жителите на тропическите региони използват за пиене кокосовата вода, за да
засилят имунната си система и да получат жизненост.
Кокосова вода
съдържа витамини, които помагат за неутрализиране на умората и хлоридите, също
съдържа и цитокинини, и лауринова киселина. Тя не съдържа никакви вредни
химични вещества, затова е безопасно да се дава на деца и бебета. Някои
бременни жени предпочитат кокосовата вода като естествено средство за
облекчаване на храносмилателни проблеми по време на бременността. При
бременните жени има завишена потребност от магнезий (300 – 355мг. Дневно),
затова достатъчния му прием е жизнено важен. При тях липсата на магнезий може
да доведе до интензивни и болезнени контракции на матката, които от своя страна
създават риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт. Лауриновата
киселина в кокосовото мляко е същото като в майчиното мляко и кравето мляко.
Според
асоциацията по клинична хипертония, хората с високо кръвно налягане често
страдат от ниски нива на калий в диетата си. Пиенето на кокосова вода редовно
може значително да намали рискът от хипертония. Наистина
кокосовата вода е добър източник на калий. В чаша от въпросната течност има
около 600 милиграма калий, което е със 175 милиграма повече от съдържанието в
един банан.
Перфектна напитка
е след тренировка, но преди всичко за човек със средна физическа активност. За
амбициозните спортисти няма да бъде достатъчна. Тя има по-малко калории и натрий и повече калий от спортните
напитки. 30 грама от тази течност съдържа 5.45 калории, 1.3 грама захар, 61
милиграма калий, 5.45 милиграма натрий. За активните спортисти е
важно да набавят и достатъчно количество натрий, в организма си.
Всъщност,
когато човек спортува активно, тялото му неминуемо изхвърля известно количество
натрий и калий с потта. Без тези съединения обаче мускулите не могат да
функционират нормално и трениращият трябва да намери начин да си ги възстанови
отново.
Ако искате да се чувствате бодри и свежи, то кокосовата вода е правилният избор за Вас.
Ето и малко повече подробности за съства на
кокосовия орех като цяло:
Съдържание на вещество в 100 г продукт:
Хранителен състав на кокос - сушен, неподсладен
|
|
Калории
|
660
|
Калории от мазнини
|
581
|
Общо мазнини
|
64.53 г
|
Холестерол
|
0 мг
|
Общо въглехидрати
|
23.65 г
|
Фибри
|
16.3 г
|
Захари
|
7.35 г
|
Белтъчини
|
6.88 г
|
Вода
|
3 мл
|
Хранителен състав на суров кокос
|
|
Калории
|
354
|
Калории от мазнини
|
301
|
Общо мазнини
|
33.49 г
|
Холестерол
|
0 мг
|
Общо въглехидрати
|
15.23 г
|
Фибри
|
9 г
|
Захари
|
6.23 г
|
Белтъчини
|
3.33 г
|
Вода
|
47 мл
|
Как да изберем и съхраним кокосовия орех?
Като екзотичен и не толкова често срещан на българския пазар плод, преди да
си изберете кокосов орех, е хубаво да помните:
·
Кокосовият орех трябва да бъде пълен, а при разклащане да се чува как
водата се движи, защото това е сигурен показател, че стоката е прясна;
·
Той трябва да бъде без пукнатини, а трите очи или т. нар. дупчици да бъдат
непокътнати, и най-важното - без плесен;
·
Средното тегло на един кокосов орех трябва да бъде между 600 и 800 грама,
като това количество би било достатъчно за приготвянето на сладкиш за шест
човека.
Лесно можете да съхранявате екзотичните плодове на стайна температура до
два месеца, но при условие, че външността им е непокътната. Когато обаче
орехът е отворен, той задължително се пази в хладилник в отделението за плодове
и зеленчуци. В изсушена форма се съхранява на сухо и прохладно място.
Рецепти с кокосов орех
Кокосовият орех е неизменна съставна част на индийската, индонезийската,
африканската, азиатската и южноамериканската кухня.
Кокосовото мляко заедно с кокосовата вода се използва за приготовлението на
различни супи и сосове, а настърганата вътрешност лесно може да бъде превърната
в част от някакъв десерт, ориз или просто гарнитура към пиле.
·
Кокосова вода - това е водата, която се съдържа в
кокосовия орех. Не бива да се бърка с кокосовото мляко, тя е чиста и служи за
утоляване на жаждата.
·
Кокосово мляко - преди напълно да узрее, кокосовият
орех съдържа кокосово мялко, което представлява слака и белезникава течност. С
узряването на ореха тази течност се втвърдява и се превръща в ароматна, бяла
твърда вътрешност. Това означава, че когато купуваме кокосов орех, той
вече не съдържа кокосово мляко, а само кокосова вода. Но пък от друга страна,
вкъщи лесно можем и сами да си приготвим. За целта смесваме 500 мл прясно
мляко с 250 мл течна сметана и 120 г кокосови стърготини. Сместа се кипва,
склед което се оставя да ври на бавен огън за 30 минути. Прецежда се и може да
се използва.
Салата с кокосов орех
Необходими продукти: За кокосовия дресинг:
1 малък кокосов орех, 100 г стафиди, 2 скилидки чесън,
1 с. л. зехтин, лютив червен пипер, ½ ч. л. захар, сол, сока и настърганата кора на един лимон.
За салатата: 1 връзка къдрава зелена салата, 1 морков, 6 репички, половин
краставица, 250 г зеле, 1 стрък зелен лук, 1 стрък мента
Приготовление: Нарязва се на ситно месото от кокосовия орех, стафидите се
поставят в хладка вода докато се размекнат, след което се нарязват, а чесънът
се намачква заедно със зехтина.
Към чесъна се прибавя и настърганият орех, лютивият червен пипер, захарта,
солта, стафидите и лимоновият сок заедно с кората.
Зелената салата, морковът, репичките, краставицата и зелето се нарязват на
сравнително малки кръгчета и съответно лентички.
Подредете салатата с парченцата зеленчуци, залейте с кокосовия дресинг и
разбъркайте.
Мариновано пиле с
кокос
Необходими продукти: 500 г пилешко месо. За маринатата: 250 мл кокосово мляко, настъргана
лимонова кора, 2 скилидки счукан чесън, 3 с. л. ситно нарязан магданоз, 3 к. л.
къри на прах, 1 к. л. захар, 1 щипка сол, 1 щипка червен пипер. За кокосовия
сос: 150 мл кокосово мляко, 2 с. л. шам-фастък - солен и печен, 1 с. л. къри на
прах, 1 скилидка чесън
Приготовление: Пилешкото месо се нарязва на лентички, маринатата се
приготвя, като се смесват всички продукти, поставя се в голяма купа заедно с
лентичките месо за приблизително 2 часа.
Сосът се приготвя, като предварително сте разбили с миксер шам-фастъка
заедно с чесъна и кърито. След това се поставят в тенджера на силен огън и се
прибавя млякото, вари се около 5 минути, с често разбъркване.
Маринованите пилешки лентички се нанизват на шишчета, подреждат се в
тавичка и се поставят във фурната. Когато са готови, се поднасят с пресен лук и
кокосовия сос.
Съвети за финал
За да отворим лесно екзотичния плод, пробиваме две от трите дупки в горната
част на ореха и изливаме водата. След това ги завиваме с кърпа и го
разтваряме с точен, силен удар с чук.
Сравнително по-лесно би било да поставим ореха за 10 минути в загрята на
200°С фурна, в резултат на което се образуват пукнатини и черупката се разпада
на парчета.
Няма коментари:
Публикуване на коментар