Ацтеките наричали какаото yollotl eztli, което означава „най-ценното“
или буквално „кръвта на сърцето“. То било свещено за тях и разменна единица
вместо злато. Било е толкова ценено. А сега от всякъде ни залива информация
колко е вреден шоколада и т.н. Отговорът е много прост – те са употребявали
какаото без захар, мляко и всякакви други добавки и химикали, каквито съдържа
шоколада, който познаваме днес. Суровият шоколад е изключително полезен, но ние
след всичките преработки го превръщаме в отрова.
Theobroma cacao, както всички
суперхрани е едновременно храна и лекарство. Какаото подобрява функцията на мозъка при умора и при
хората в по-зряла възраст. Широко разпространеното мнение, е че това е заради
кофеина. Но забележете, какаото съдържа по-малко от 1/20 от кофеина, съдържащ
се в кафето. Всъщност този ефект се дължи на теобромина –
близък по състав и метаболит на кофеина, но без да има стимулиращото му
въздействие върху нервната система и без да повишава кръвната захар. Той
разширява съдовете и така улеснява работата на сърцето и подобрява
кръвоснабдяването на мозъка. Освен това е силно антибактериален и убива streptococcus mutans – микроорганизъм, който
причинява кариеси. Древните са дъвчели сурово какао за здрави зъби.
Суровият шоколад е храната с
най-висока концентрация на антиоксиданти, известна за момента. Антиоксидантите ни защитават от свободните
радикали, които увреждат нашата ДНК и ни предпазват от свързаните със стареенето
болести и състояния.
Учените смятат, че древните са страдали
много по-рядко от рак и диабет, от сегашното население.
Какаото е изключително богато на
минерали. То е от най-концентрираните източници на най-великия алкален минерал
– магнезия (поддържа сърцето, подобрява умствените
способности, подобрява перисталтиката, намалява спазмите на гладката
мускулатура, помага за подобряване на потока от кръв, кислород и хранителни
вещества, отпуска мускулите, увеличава гъвкавостта, помага за усвояването на
калция в организма). За съжаление съвременните диети довеждат до хроничен дефицит
на този така важен минерал.
Желязото е друг минерал с
висока концентрация в какаото.
Хромът подпомага поддържането
на баланса на кръвната захар.
Манганът помага на
желязото при окисляването на кръвта и образуването на хемоглобина.
Цинкът е важен за
имунната система, черния дроб, панкреаса, половите течности и кожата.
Медта помага за изграждане
на здрава кръв и силен имунитет.
25 гр какао доставят около 20% от необходимата
дневна доза витамин С, а това е много
голяма концентрация за суха ядка. Витамин С се губи при топлинната обработка на
шоколада. Ето още една причина да разграничим суровото какао от производните, в
които го е включила днешната производствена технология.
Суровото какао съдържа незаменими омега-6 мастни киселини, а обработеният шоколад съдържа
гранясали мастни киселини, тъй като се обработва топлинно. Фенилетиламините са клас химически съединения,
които произвеждаме, когато сме влюбени, освен това играят роля за увеличаване
на концентрацията и бдителността.
Какаото съдържа изключителен вид
разтворими фибри, които помагат за
пречистването на червата и за перисталтиката, дори ако бъде смляно и
микронизирано.
ВАЖНО: Основен довод срещу шоколада е, че съдържа
оксалова киселина (1,5 до 5 части на милион) – много по-малко от спанака (0,97
на 100), амаранта (1,09 на 100) и магданоза (1.7 на 100), но…колкото и да е
малко, при топлинна преработка оксаловата киселина се свързва с калция и се
отлага в бъбреците във вид на камъни.
Относно алергиите, скорошно изследване показа, че от
1000 човека, които мислят, че са алергични към шоколада, само при двама
действително е така. Оказва се, че хората имат алергия към млякото или някоя от
другите съставки на шоколадовите блокчета, дори и към трансмастните киселини в
обработеното какао, но към суровия шоколад алергиите са изключително редки.
Качествен суров шоколад (на зърна, счукан или смлян)
можете да намерите в био магазините (насипният излиза по-евтино). Там също се
продава и какаово масло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар