петък, 28 юни 2013 г.

Дар от боговете


Ацтеките наричали какаото yollotl eztli, което означава „най-ценното“ или буквално „кръвта на сърцето“. То било свещено за тях и разменна единица вместо злато. Било е толкова ценено. А сега от всякъде ни залива информация колко е вреден шоколада и т.н. Отговорът е много прост – те са употребявали какаото без захар, мляко и всякакви други добавки и химикали, каквито съдържа шоколада, който познаваме днес. Суровият шоколад е изключително полезен, но ние след всичките преработки го превръщаме в отрова.


Theobroma cacao, както всички суперхрани е едновременно храна и лекарство. Какаото  подобрява функцията на мозъка при умора и при хората в по-зряла възраст. Широко разпространеното мнение, е че това е заради кофеина. Но забележете, какаото съдържа по-малко от 1/20 от кофеина, съдържащ се в кафето. Всъщност този ефект се дължи на теобромина – близък по състав и метаболит на кофеина, но без да има стимулиращото му въздействие върху нервната система и без да повишава кръвната захар. Той разширява съдовете и така улеснява работата на сърцето и подобрява кръвоснабдяването на мозъка. Освен това е силно антибактериален и убива streptococcus mutans – микроорганизъм, който причинява кариеси. Древните са дъвчели сурово какао за здрави зъби.

Суровият шоколад е храната с  най-висока концентрация на антиоксиданти, известна за момента. Антиоксидантите  ни защитават от свободните радикали, които увреждат нашата ДНК и ни предпазват от свързаните със стареенето болести и състояния. 

Учените смятат, че древните са страдали много по-рядко от рак и диабет, от сегашното население.

Какаото е изключително богато на минерали. То е от най-концентрираните източници на най-великия алкален минерал – магнезия (поддържа сърцето, подобрява умствените способности, подобрява перисталтиката, намалява спазмите на гладката мускулатура, помага за подобряване на потока от кръв, кислород и хранителни вещества, отпуска мускулите, увеличава гъвкавостта, помага за усвояването на калция в организма). За съжаление съвременните диети довеждат до хроничен дефицит на този така важен минерал.

Желязото е друг минерал с висока концентрация в какаото.
Хромът подпомага поддържането на баланса на кръвната захар.
Манганът  помага на желязото при окисляването на кръвта и образуването на хемоглобина.
Цинкът  е важен за имунната система, черния дроб, панкреаса, половите течности и кожата.
Медта помага за изграждане на здрава кръв и силен имунитет.
25 гр какао доставят около 20% от необходимата дневна доза витамин С, а това е много голяма концентрация за суха ядка. Витамин С се губи при топлинната обработка на шоколада. Ето още една причина да разграничим суровото какао от производните, в които го е включила днешната производствена технология.

Суровото какао съдържа незаменими омега-6 мастни киселини, а обработеният шоколад съдържа гранясали мастни киселини, тъй като се обработва топлинно. Фенилетиламините са клас химически съединения, които произвеждаме, когато сме влюбени, освен това играят роля за увеличаване на концентрацията и бдителността.

Какаото съдържа изключителен вид разтворими фибри, които помагат за пречистването на червата и за перисталтиката, дори ако бъде смляно и микронизирано.
ВАЖНО: Основен довод срещу шоколада е, че съдържа оксалова киселина (1,5 до 5 части на милион) – много по-малко от спанака (0,97 на 100), амаранта (1,09 на 100) и магданоза (1.7 на 100), но…колкото и да е малко, при топлинна преработка оксаловата киселина се свързва с калция и се отлага в бъбреците във вид на  камъни.
Относно алергиите, скорошно изследване показа, че от 1000 човека, които мислят, че са алергични към шоколада, само при двама действително е така. Оказва се, че хората имат алергия към млякото или някоя от другите съставки на шоколадовите блокчета, дори и към трансмастните киселини в обработеното какао, но към суровия шоколад алергиите са изключително редки.

Качествен суров шоколад (на зърна, счукан или смлян) можете да намерите в био магазините (насипният излиза по-евтино). Там също се продава и какаово масло. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар