Мисля, че е време, всеки от
нас да се запита как живее? Здрава храна ли ядем? Кой е по-масовия убиец - храната,
или нейния производител?
По времето на нашите баби храната
ни никога не е изглеждала така. Днешната пшеница не е хляба на предците ни. Храната
е била здрава, а хората - столетници.
Беше на мода да се говори
за захарта. Някой каза, та всички гръмнаха: "захарта - белия убиец". Според
последни изследвания и тестове (има се предвид последните няколко години) показват,
че промените са навсякъде. Заговори се за глутена и модифицираната пшеница. Оказва
се, че холестерола може да се завиши не само от така линчуваната пържена храна.
Да вземем под внимание, например
пилешкото месо. Дали наистина е добре угоено с хормони?! А защо не и инжектирано
тук и там с желатин или нещо което прилича на желатин? На рафта, гледаш го - безупречен
търговски вид. Но когато се започне с готвенето, изпод кожата изтича кафеникава
желеобразна течност. После се чудят защо майките спряха да захранват децата си с
пилешко месо.
А дали историята с прясното
мляко не е още по-зловеща? Големите производители трябва да могат да предложат и
големи количества продукция. Забележете никой не говори за качество. Предполагам,
не за първи път, ще чуете, как кравите са държани в изкуствена бременност, за да
дават повече мляко. И тук всяка майка ще се съгласи с мен. Когато една жена кърми,
обикновено се препоръчва да не се пие кафе, алкохол и да не се употребяват цигари.
При нужда от прилагане на антибиотик, кърменето се прекратява. А как смятате, изкуствената
бременност, с какви средства се поддържа?! И след като ако майката изпие едно кафе,
бебето не може да заспи, представяте ли си каква бълвоч ни се предлага.
Такааам.....не им стига това, а защо да не повишат добива на пшеница,
като я модифицират?! Знаете ли, че "очевидната разлика" между човека и
шимпанзето е една хромозома. А в модифицираната пшеница - имаме 42 нови хромозоми.
Това си е чиста война вътре в нашето тяло. Имунната ни система се обърква и отговаря
със сериозен имунен отпор. Реално тя започва да атакува собствените си белтъци,
а това води до автоимунни заболявания. Зависими хормони, това са малка част от добавките.
На някой от Вас случайно, прекалено често да му се похапва тестено?! Така е, много
сме. Не само, че сме зависими, но и прекаленото натоварване на организма, развива
неспособност да се контролират количествата храна, които поглъщаме. Звучи страшно,
нали?
Разбира се това не се постига
за ден-два. Нужни са години. Но пшеница има навсякъде. Трудно е да се открие на
пазара, бебешко пюре без нишестета. Т.е. започваме порочния кръг още със захранването
на нашите деца, още със първия сухар и първата бисквитка. А в последствие, се развиват
изненадващи и тежки заболявния. Изведнъж се оказваме с Алцхаймер, артрит, може би
вече почти не се срещат хора без колити. Новите модифицирани храни засягат мозъчната
тъкан и костите, водят до повишена пропускливост на червата. Това беше най-страшното,
което прочетох. Така веществата, които организма ни е определил за изхвърляне, се
отделят в кръвоносната ни система. И така до всяко едно кътче на нашето тяло.
Смята се, че така преработената пшеница, не само че води до прекомерен
глад, но и завишава изключително много отпадналостта на организма и нивото на кръвната
захар.
Учените съветват, че лишаването
от пшеницата и глутеновите храни ще ни донесе значителни ползи, сред които:
- загуба на телесно тегло от 10, 15 и дори 25 кг само през първите няколко месеца;
- облекчаване на метаболитния синдром и диабета;
- възстановяване след чревни проблеми като колит и цьолиакия;
- значително подобрение на нивата на холестерола;
- подобряване на костната структура и плътност; забавяне, дори спиране на остеопороза и остеопения;
- преустановяване на кожни проблеми – от псориазис до кожни афти и косопад;
- намаляване на възпалителните процеси и на болките и последствията от ревматоиден артрит.
Учените доказват, че пшеницата и нейния хибридизиран вариант поразява
самата мозъчна тъкан – да променя не само мислите и поведението, но и нарушават
координацията на главния мозък, малкия мозък и други структури на нервната система.
А дали са прави?! Може би ние сме едно от малкото населени места в света,
които не модифицираме пшеницата си, не копаем за шистов газ(замърсявайки питейната
вода), не използваме нитрати и всякакви други налудничави продукти за обработка
на храната. А може би се заблуждаваме?!
Всеки човек има различен праг. Т.е. увреждане има, но кога и дали ще
се прояви симптом е друг въпрос. Тогава защо масово хората започват да заместват
пшеницата и нейните производни с лимец, гречка, просо, киноа т.н.?
Лимецът например е див сорт пшеница, който е много устойчив на температурни
промени и човешка намеса. Лимецът е изключително богат на витамините А, В и Е, белтъчини
и минерали (цинк, магнезий, манган, фосфор). Витамин Е играе протективна роля за
сърдечно-съдовата система, подпомада функцията на половите жлези, а също така е
и сравнително добър антиоксидант - спомага за бързото извеждане от организма на
свободните радикали. Минералите от своя страна също способстват за нормалното физиологично
състояние на организма.
Елда или още гречка е наричана "зрънце за милиони". В 100 г
продукт се съдържат протеини (14%), захар (2-2,5%), мазнини (3%), фибри (1%), витамините
А, В, Е и РР, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и органични
киселини (лимонена и ябълчна). Елдата е богата на аминокиселини, а липсата на глутен
я превръща в подходяща храна за диетичен режим. Много майки именно поради тази причина я използват при захранване на своите
бебоци.
Просото започва вср по-често като антиракова храна. Изследвания посочват
това, като първо причина гълъбите, например, да не страдат от туморни образувания.
Смята се, че неговата родина е Индия. Съдържа витамините А, В1, В2, Е и Р. Също
така микроелементи като натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, мед, йод,
цинк, манган. Намира приложение при хипертония, диабет, херния, остеохондроза, дори
при производството на лечебни възглавници.
Истината е, че едва ли можем да се ограничим от всичко. Не можем да знаем
модифицирана ли е пшеницата, която е пакетирана под различни форми, в голямата верига
магазини или е по-добре да купуваме семена от селата и да си мелим вкъщи. Тази година
ще кажат враг номер едно е пшеницата и глутена, редица хормони. След няколко години
ще гръмне всеки един комуникационен канал: "Не яжте боб (например) - отровен
е.
Тъй като не сме микробиолози, генетици и т.н. ни остава да прочетем повечко
по темата и за себе си да извлечем най-важното. Лично за нас и нашите семейства
да направим най-доброто. А може би решението е, както е казал народа: "златната
среда".
Няма коментари:
Публикуване на коментар