неделя, 17 август 2014 г.

Сушенки на поразия

Ако често сте гостували на Вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби плодове, окачени на пирон в знойното лято на детството Ви. Днес сушените плодове преживяват своя Ренесанс и неслучайно отново се произвеждат в огромни количества. Те съдържат незаменими хранителни вещества в голяма концентрация. Това е причина и вкусът им да е много по-наситен от този на пресните.



За щастие, вече живеем във времена, които ни позволяват да изсушаваме плодове и зеленчуци далеч по-лесно и за по-кратко време, в домашни условия. 


През летния период изобилието от продукти, ни предоставя възможност да приготвим компоти, конфитюри, сладка и туршии. Безпорно, обаче най-добрият и здравословен метод за съхранение е тяхното изсушаване. Така запазваме всички витамини.

Кога са най-полезни?

Хапвайте сушени плодове като основна храна в разтоварващ ден. Те могат да бъдат меню за строга ограничаваща диета. Изключително полезни са - съдържат балансирано количество минерали и витамини, полезни въглехидрати. В изсушените плодове има и много разтворима целулоза (пектини), която нормализира процеса на преработване на храната. Именно целулозата поема вредните продукти от обмяната на веществата и ги извежда от организма. Заедно с тях се извеждат и излишъците от холестерола.

Повечето плодове могат да се изсушават цели или разрязани на парченца, със или без костилки или семки. Освен това заемат изключително малко място, в сранение с останалите методи за консервиране и приготвяне на зимнина.

Изсушените плодове и зеленчуци се съхраняват в плътно затворени стъклени буркани или в книжни торби в сухо прохладно помещение. Вярно, компотите също се съхраняват в буркани, но сушенките заемат много по-малко пространство. Когато е необходимо да ги използвате, накиснете ги във вода за кратко време и те многократно ще увеличат обема си. Това е така, защото самия процес на сушене извлича водното съдържание от плода или зеленчука. Реално той се превръща в гъба, способна да погълне обратно голямо количество вода.


Кой плод за какво помага?

За да сте по-работоспособни на работното си място, яжте фурми. Те съдържат много въглехидрати – до 70% и затова засилват концентрацията, възстановяват силите при умствени и физически натоварвания. Три-четири фурми, покриват дневната нужда от желязо за нашия организъм. А 100гр. фурми с един банан е идеалната енергийна бомба, ако имате нужда от енергия.

Ако кашляте, имате ангина или бронхит, яжте смокини. Благодарение на противовъзпалителното си действие, те се използват в народната медицина като помощно средство срещу настинка. Сушените смокини никога не се мият.

Със стафиди хранели робите в древния свят - за да издържат на тежкия труд. Гроздето в сушено състояние наистина доставя много енергия (съдържа над 50% гроздова захар). За да помогнете на тялото си да се предпази от остеопороза, хапвайте сушените гроздови плодове. Богати са на магнезий, бор и манган, които възпрепятстват появата на остеопороза. При недостиг на тези минерали се нарушава усвояването на калций от организма. 

Мързеливите черва и запекът пък се лекуват със сини сливи. Това са едни от най-разпространените сушени плодове у нас. В народната медицина конфитюрът от сини сливи се препоръчва при проблеми с перисталтиката. Сушените сини сливи съдържат много баластни вещества и ензими, които облекчават и регулират работата на храносмилателната и отделителната система. 

Сушени кайсии, най-полезните им съставки са калият, калцият, желязото. Сушените ябълки подобряват храносмилането и имат антиоксидантно свойство. Богати на желязо, фосфор и магнезии успешно помагат за вдигане на имунитета и борбата с депресията. 

Сушеният банан съдържа ценни хранителни вещества. Бананите намалят риска от сърдечносъдови болести поради високото си съдържание на калии. Пак заради него те подпомагат и възстановяването на костите, зъбите, черния дроб и мускулите

Нашето семейство се сдоби със сушилня за плодове и зеленчуци. И така фабриката, заработи с пълна сила. Ето и част от нашата продукция. 


Изключително лесно се сушат магданоз, целина, копър и други подправки




Така, зимата - цялата къща ухае на истински подправки, задушени в гореща супичка, способна да стопли и най-мразовития ден. А удоволствието да сготвим с домашни подправки е незаменимо.




ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ:

За хора с алергии е добре да избягват прекомерната консумация на сушени плодове, често те се обработват с калиев или натриев сорбат и други алергизиращи агенти. Сушените плодове вдигат нивото на кръвната захар, така че не прекалявайте.

Освен това, някои от плодовете, за да изглеждат свежи, се обработват със сяра. При някои хора това предизвиква главоболие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар